Vinarija Matković Petar

ID korisnika: w0326

Vinarija Matković Petar

Najraniji podaci o obitelji Matković iz Grude na Pelješcu sežu iz 1503. godine, tada se vodio spor o zemlji za sadnju vinove loze koji je zabilježen u Dubrovačkom arhivu. Od tada, naraštaji su se bavili pomorstvom i vinarstvom. Nakon rada u struci, diplomirani inženjer strojarstva Petar Matković odlučuje se vratiti u rodni kraj, sa velikom ljubavi i odricanjem obnovnavlja zapustene obiteljske vinograde, započinje sadnju novih te opremanje male vinarije. U 2003. godini osniva OPG P. Matković sa fokusom na malu ali kvalitenu proizvodnju vina sorte Plavac Mali na lokalitetima Župa pelješka - Sutandrije, Dingač-Zaškoj i Dingač-Drme. Osim Plavca, obitelj uspiješno uzgaja i francusku sortu Marselan u svojim vinogradima, i jedina je vinarija u Hrvatskoj koja radi vino od 100 postotnog marselana -vino L'amour.Tako da danas obitelj obrađuje 35000 čokota vinograda, a planira proširiti na 40000 čokota sa bijelim sotrama,uz stalnu brigu za poboljšanjem kvalitete vina. Širokom ponudom crnih vina, od kvalitetnih do vrhunskih, suhih do desertnih, u vinariji Matković ćete sigurno pronaći nešto po svome ukusu.
Petar Matković
2003.
Primorska Hrvatska > Srednja i južna Dalmacija > Pelješac
8000 butelja
DA - Kušaona se nalazi na adresi obiteljske kuće, Gruda 5, Potomje. Kušaona ima kapacitet 20 ljudi, nudi kušanje i upoznavanje sa vinima kroz razgovor s vlasnikom, fotografije vinograda i procesa proizvodnje vina uz mogućnost obilaska vinograda i konobe po dogovoru.
3,5 ha
Plavac Mali, Marselan i Grk
DINGAČ – Vrhunsko suho crveno vino PLAVAC BARRIQUE - Vrhunsko suho crveno vino PLAVAC – Kvalitetno suho crveno vino L' AMOUR - Suho crveno vino - Marselan DI MARE - Suho crveno vino – cuvee NEVERA – Kvalitetno poluslatko crveno vino TESORO NERO - Vrhunsko desertno crveno vino