NERA - Tomaz
- Tip vina: Vrhunsko suho crveno vino
- Godina: 2015.
- Sorta: Crna Malvazija
- Lokalitet: Motovun
- Alkohol: 15,0 %
- Sadržaj: 0,75 lit.
Početkom rujna 80 posto lucnjeva se odreže i ostavi na čokotu. Grožđe se tako spontano suši odnosno dehidrira tijekom narednih tjedana, i ima veću koncentraciju šećera i ekstrakta. Crna malvazija zatim prolazi kroz 30-40 dana maceracije, i zatim se sprema na odležavanje u hrastove barrique bačve, u kojima počiva godinu i pol do dvije, zatim se iz svih barriquea vino zajedno sljubi u inoxu na tri mjeseca, a nakon punjenja još barem tri mjeseca počiva u bocama da bi se smirilo i zaokružilo. Crna malvazija Nera iz prve serije vinarije Tomaz, dakle iz berbe 2015. godine, ima 15 posto alkohola, i boju koja izmiče standardnim opisima crnih vina. U bogatom kompleksnom mirisu ovog vina tijekom stajanja u čaši nižu se asocijacije na zrelo crveno voće, poglavito maline i jagode, na suhu travu ili suho lišće, a još kasnije nadolaze i mirisi zrelog pomidora i raznih začina.
Ovo raskošno vino bi sljubio uz neko ozbiljnije meso, od teletine preko bijelog mesa do tagliate, ali ne previše začinjeno no ovo vino iznenađujuće snažno privlači i ribu, pogotovo pripremljenu s mediteranskim travama, pogotovo kaduljom, ispod čripnje, bila to hobotnica ili zubatac. No jedno treba imati na umu da ovu crnu malvaziju treba poslužiti na temperaturi od najmanje 16 do 18 stupnjeva, ako je previše ohlađena zakočit će se i neće darivati svim bogatstvom aroma koje krije u sebi.