PLAVAC MALI MAGNUM BARRIQUE - JaVa
- Tip vina: Kvalitetno suho crveno vino
- Godina: 2016.
- Sorta: Plavac mali
- Lokalitet: Pelješac
- Alkohol: 14,0 %
- Sadržaj: 1,5 lit.
U ranom listopadu, ručno beremo grožđe Plavca malog, sa ekstremnih južnih položaja gdje grožđe dobiva trostruku insolaciju (sunca, mora i kamena). Kupažiramo dva, tri, a nekada i četiri položaja da bismo obuzdali alkohol i sačuvali svježinu ovog modernog vina. Temperatura u nekim od vinograda tijekom ljeta dolazi do 45 °C! To nam ostavlja fantastičnu mogućnost da te položaje često nije potrebno uopće tretirati, ili se tretira uistinu minimalnim količinama kemijskih sredstava.
U berbu krećemo kada se parametri šećera i kiselina poklope u određenom stadiju. Prerađeno grožđe maceriramo (držimo na pokožici) 10-15 dana. Održavamo temperaturu vrenja na 20°C.
Poslije fermentacije vino pretačemo u “barrique” bačve na oko godinu dana. Bačve su načinjene od američkog hrasta koji daje mekanu vanilija senzaciju. Koristimo minimalno paljene bačve tako da dobijemo jedva prepoznatljiv utjecaj na okus, a maksimum u zaokružeosti tanina.
Strpljenje i kušanje daje nam mogućnost da u pravi trenutak odlučimo kada je vino spremno izaći iz vinarije i doći na Vaš stol.
Plavac mali JaVa je svakako pokušaj modernog iskoraka u vinarstvu na tradicionalnom Pelješcu.
Izazov je bio ukrotiti jako južnjačko vino koje ima 15 % alk. i ekstreman ekstrakt s punim tijelom, čineći ga mekim, zaokruženim i pitkim.
Ovaj “nekonvencionalni, svilenkasti Plavac mali” odlično se slaže sa svim crvenim mesima, divljači, patkom/guskom, zrelim sirevima i ostalom jače začinjenom hranom.
Obavezno dekantiranje minimalno 30 minuta prije uživanja u vinu, na “sobnoj temperarturi” - 18-20°C