Vinarija PZ Putniković

ID korisnika: w0325

Vinarija PZ Putniković

Poljoprivredna zadruga Putniković se nalazi u središtu poluotoka Pelješca u istoimenom mjestu okruženom vinogradima plavca malog. Osnovana je 1911. godine. Prekid rada je bio tijekom Drugog svjetskog rata, ali od 1946. godine neprekidno djeluje. Sama vinarija je izgrađena 1965. godine. Jedna je od najstarijih zadruga na ovom području te svojom strukturom zasnovanom na zajedništvu i predanosti radu ima konstantan razvojni put. Vinogradarstvo i vinarstvo su djelatnosti koje već stoljećima predstavljaju stup opstanka naših obitelji. Danas PZ Putniković broji preko 140 zadrugara. Zadrugari, dakle vlasnici zadruge, su proizvođači grožđa na svojim poljoprivrednim površinama, a prerada, dorada, punjenje vina u boce i plasman na tržište se obavlja putem zadruge.

U novorekonstruiranoj kamenoj zgradi zadruge otvoren je Dom vinarske tradicije. U prostoru od 300 m2 smješteni su izložbeni muzejski dio i suvremena ugodno opremljena kušaonica s prodajnim dijelom i suvenirnicom. Ispred Doma je velika terasa za posjetitelje te parking koji omogućuje prihvat većeg broja autobusa, kombija i osobnih automobila. U izložbenom prostoru nalazi se bogata zbirka eksponata koja će vam vjerno dočarati način na koji su se tradicionalno obrađivali vinogradi, te proizvodilo i čuvalo vino. Naše osoblje će vas provesti kroz povijest pelješkog kraja i ispričati priču o tradiciji življenja na ovim prostorima koja je i danas utkana u naše vinograde kroz istovjetan način njihove obrade. U suvremeno opremljenoj kušaoni nudi se degustacija i prodaja naših na tržištu visoko afirmiranih vina. U ponudi imamo vrhunska i kvalitetna crna vina sorte plavac mali i vrhunska i kvalitetna bijela vina sorte maraština. Kušaona ima kapacitet primiti 60, a vanjska terasa 80 posjetitelja.
Zadrugari
Počeci zadrugarstva u Putnikoviću sežu u daleku 1911. godinu kada je osnovana zadruga kao blagajna uzajamne pomoći koja je djelovala do pred početak Drugog svjetskog rata. 1946. godine osniva se i registrira Poljoprivredna zadruga „Putniković“ koja bez prekida djeluje do danas.
Primorska Hrvatska > Srednja i južna Dalmacija > Pelješac
Kapacitet proizvodnje je oko 800 000 litara godišnje.
DA
Oko 112 tisuća hektara
Plavac mali, Maraština