vinarija Miklaužić

ID korisnika: w1303

vinarija Miklaužić

Dobro došli u Moslavinu, vinorodni kraj! Na pitomim obroncima Moslavačke gore s kojih puca pogled na Lonjsko polje, već četvrta generacija obitelji Miklaužić obrađuje vinograde - 25 hektara vinograda za koje je specifična zatravljenost nasada i ekološki pristup zaštiti i obradi loze.

Glavninu ponude vina čine male serije rijetke autohtone sorte škrlet te klasični francuski repertoar (chardonnay, bijeli pinot, crni pinot i muškati).


Škrlet

Sorta škrlet predstavlja nezaobilazni dio priče o moslavačkom vinogorju. Riječ je o vrlo rijetkoj autohtonoj sorti koja se može naći samo na području Moslavine i Pokuplja te je od iznimnog značaja za razvitak vinogradarstva u našem kraju. Uzgajali su je još naši stari pod imenom „ovnek žuti“, zbog izgleda grozda koji podsjeća na glavu ovna. Grozdovi su rastresiti, s velikim razmakom među bobicama. Taj razmak sprječava nakupljanje vlage i omogućava strujanje zraka među bobicama, zbog čega se rjeđe javljaju bolesti i potrebna je manja upotreba zaštitnih sredstava nego kod drugih sorata. Škrlet je stoga izuzetno pogodan za ekološki uzgoj. Grozd je u početku zelen, zatim postaje žut, da bi na kraju poprimio premaz ljubičaste boje.

Ovi grozdovi daju lagano vino, svježih voćnih aroma, izuzetno pitko i sljubivo s laganim jelima. Posebnost je to hrvatskog vinarstva koju prepoznaju i u inozemstvu i za kojom iz godine u godinu raste potražnja.

Vinarija „Miklaužić“ najpoznatiji je proizvođač vina od ove autohtone vinske sorte, a godišnje proizvede 22 000 litara Škrleta. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja upravo za ovu sortu, od kojih ovdje spominjemo samo Kristalnu čašu Večernjeg lista za najbolju autohtonu sortu s Vinovite i ove godine dobivenu srebrnu medalju na IWC-u u Londonu što je najveće priznanje koje je ova vinska sorta općenito ikad dobila, te zlatnu medalju na izložbi u Moskvi.
Ljudvit Miklaužić
1978. godine
Kontinentalna Hrvatska > Moslavina
150 000 litara
Da
25 ha
Škrlet, Moslavac, Pinot bijeli, Chardonnay, Muškat, Muškat žuti, Frankovka, Pinot crni, Merlot
U vinariji
Škrlet - kvalitetno bijelo vino Škrlet Ekološki (odležan) - kvalitetno bijelo vino Pinot bijeli - kvalitetno bijelo vino Chardonnay - kvalitetno bijelo vino Frankovka - kvalitetno crveno vino Crveno i crno - kvalitetno crveno vino Pjenušac Moslavac 2015 - vrhunsko pjenušavo vino ekstra brut Pjenušac Blanc de noir 2015 Pjenušac Rose (Pinot crni) 2015 - kvalitetno pjenušavo vino brut