POŠIP "POD KORITA" - Željko Pecotić Baran

ID vina: cwb032802 / Barcode: 0745178647243
  • Tip vina: Vrhunsko suho bijelo vino
  • Godina: 2021.
  • Sorta: Pošip
  • Lokalitet: Smokvica- Otok Korčula
  • Alkohol: 12,0 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

Pošip je prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, zaštićeno 1967. godine. Najbolje uspijeva na zaklonitim položajima Čare i Smokvice, gdje uvijek daje vrhunsku kvalitetu. Gusto nasađeni vinogradi, nagnuti i terasasti tereni prisiljavaju da se većina radova još uvijek obavlja ručno, na tradicionalan način..

Vino je blistave, slamnato - zlatnožute boje, teško se i gusto ljulja u čaši u kojoj ostavlja gusti trag, visokih alkohola (13-14,5 %) , punog i osebujnog okusa sa svojstvenom aromom suhih marelica i smokava.  No tek su najnovija DNK ispitivanja otkrila da je ta „orijentalna“ morfološka svojstva Pošip samo naslijedio, a da je on uistinu pravi i autohtoni Korčulanin. Dr. Marcel Jelaska, iz Instituta za jadranske kulture-Split, koji je istraživao porijeklo Pošipa, 1965.-1967. piše da se za kultivar Pošip pročulo u drugoj polovici 19. stoljeća, što potvrđuju i arhive starih korčulanskih obitelji gdje se prvi put spominje vino Pošip berbe 1880. Dr. Jelaska te 1967. godine, zapisuje i događaj koji se zbio ne tako davno, prije dvije ili najviše tri „težačke“ generacije. Glavni akter težak Marin Tomašić Barbaca pok. Marina zvan Caparin iz Smokvice, sijekući šumu u kanjonu Stiniva, pronašao je samoniklu lozu u šumi koja ga je zainteresirala svojim izvrsnim okusom i neuobičajenom aromom. Porezao je njene prutiće i zasadio ih u svoj obližnji vinograd na predjelu „Punta-Sutvara“ (jugoistočni dio Smokvice uz samu granicu sa Čarom).

- <> -

"Bistre svijetlo zelenkaste boje s refleksom limunsko žute. Ugodnog, nešto suzdržanijeg mirisa zrelijeg tipa koji podsjeća na suhu travu, mediteransko bilje i zrelije voće poput kruške. U ustima je vino punog tijela i snažnog okusa, umjerenih do nižih kiselina, s ugodnom notom pikantnosti i topline"                                                                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                          Saša Špiranec

Radi umjerenih kiselina savršeno pristaje uz sva jela od ribe, školjaka i bijelog mesa.

Najbolje je kada je servirano na 12-14 °C.