Vinarija Perak

ID korisnika: w1102

Vinarija Perak

Vinogradi vinarije Perak su smješteni u kutjevačkom vinogorju na južnim padinama Krndije, između Kutjeva i Vetova,u samom srcu Slavonije. Vinogradi se protežu duž ponajboljeg vinogradarskog položaja kutjevačkog vinogorja- Mitrovca, Lukača i Vetova, od 220 do 300m nadmorske visine. Svi su vinogradi u krugu od tri do maksimalno sedam kilometara.
Autor vrhunskih vina vinarije Perak je enolog Ivica Perak. Rođen je u Kutjevu u staroj kutjevačkoj obitelji koja se oduvijek bavila vinogradarstvom i vinarstvom, uz ostale poljoprivredne kulture. Vinarija Perak trenutno ima jedanaest hektara vinograda u vlasništvu, čiji najstariji zasadi datiraju iz 1968.godine, do 2014. kada je bila zadnja sadnja. U širokoj lepezi godišta i sorti najzastupljenija je bijela sorta vina graševina pod kojom je 70% zasada. Graševina je prva i bazna sorta u Hrvata, a osobito u Slavoniji. Vinarija Perak na toj sorti bazira svoju proizvodnju jer je pokazala da može dati od suhih kvalitetnih preko vrhunskih do predikatnih vina. Iznimno je pogodna sorta za kutjevačko podneblje. Osim graševine od bijelih sorti tu su još: pinot sivi, rajnski rizling, muškat žuti, chardonnay, traminac, sauvignon blanc, a od crnih sorti zweigelt rebe, cabernet sauvignon, merlot i syrah. Trenutno se na tržištu graševina kvalitetna i vrhunska graševina, vrhunski chardonnay, te cuve koji je kupaža cabernet sauvignona, merlota i zweigelta. Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne zlatne medalje osvojene na sajmovima u zemlji i inozemstvu ( Kaptol, Kutjevo– Festival graševine, Orahovica, Maribor, BonaVita- Trnava)
Proizvodnja vina u vinariji Perak ove će godine iznositi oko 70 tisuća boca, od toga 30 tisuća butelja, a ostatak u litrenim bocama. Uskoro se planira krenuti u realizaciju novog vinskog podruma koji bi trebao biti nekoliko puta veći od postojećeg. Sadašnji podrum zadovoljava potrebe trenutne proizvodnje, ali u budućnosti se planira širiti proizvodnja na 500 tisuća boca.
Ivica Perak
2011. godine
Kontinentalna Hrvatska > Slavonija > Kutjevo
80 000 boca
Da
11,5 ha
Graševina, Pinot sivi, Rajnski rizling, Muškat žuti, Chardonnay, Traminac, Sauvignon blanc, Zweigelt rebe, Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah