Vinarija VOŠTINIĆ - KLASNIĆ

ID korisnika: w2002

vinarija Voštinić - Klasnić

Vinarija Voštinić Klasnić postoji od 1936. godine, no ozbiljnije smo se počeli baviti ovim poslom dva brata zadnjih 15-ak godina. Svojom mladošću, lepršavošću, zanosom, prkosom i željom za nastavkom pradjedove tradicije, nastavljamo „stari-novi“ put bavljenja ovim predivnim poslom vinogradarenja i vinarenja. Kompletni tim koji sudjeluje u radu vinarije čine ljudi koji pokrivaju održavanje vinograda i mehanizacije, enolozi, brat, ja, a nisu nam strane niti konzultacije sa timom dizajnera i arhitekata. Otvoreni smo ka potpuno novom pristupu vinogradima i vinu, a glavni motiv i naš ponos je Škrlet, sorta koja je zahvaljujući silnom trudu struke revitalizirana i trenutno gradi značajni karijeru na hrvatskoj vinskoj sceni. Nadamo se da ćemo planiranim proširenjima nasada spomenute sorte uspjeti izdvojiti i neke količine za svjetsko tržište. Interes za Škrlet je svakim danom (opravdano) sve veći. Zanimljiva je reakcija koju dobivamo kada Škrlet ponudimo kušaču sa dosta iskustva u vinskim vodama. Publika je apsolutno zasićena standardiziranim vinima. Škrlet je svjež, izrazito aromatičan, lepršav, a svjetski trendovi se pomiču upravo ka vinima toga stila. Prošle godine smo Škrletom berbe 2013. sudjelovali na IWC-u, prestižnom svjetskom natjecanju vina, i osvojili titulu Commended wine.
Prihvatili smo izazov proizvodnje stilski različitih vina i time razbili predrasudu o Škrletu kao jednogodišnjem vinu. Proizveli smo redovnu berbu škrleta (baza je 40 godina stari dedin nasada) te prvi predikatni Škrlet kasna berba (baza je nasad certificiranog sadnog materijala gdje je doslovno bio jedan narančasti ekstraktni grozdek po trsu). Silno smo uzbuđeni i ponosni na novost u našem podrumu, narančasti Škrlet. Radi se o vinu koje je vinificirano na vlastitim kvascima i masulju 23 dana i 22 noći. To je vino otad prepušteno samom sebi, tišini podruma, vremenu. Nadamo se da ćemo za koju godinu ispisati punu stranicu dojmova o njemu.
Plan za skoru budućnost je izvedba projekta Elitnog vinskog turizma, kakav nije viđen u Kontinentalnom dijelu Hrvatske.
Zlatko Klasnić
1936
Kontinentalna Hrvatska > Moslavina > Voloder - Ivanić Grad
40 000 litara
Da
4 ha
Škrlet, Muškat, Graševina, Syrah, Merlot, Cabernet Savignon
Na vlastitom pragu, vinoteka: Bornstein, Vivat, Restorani: Cocktail Sisak, Garfield Ivanić-Grad, Barrel Soblinec, Galija Crikvenica, Servantes Korčula, Mali bar Zagreb