CHARDONNAY + GRAŠEVINA - IURIS

ID vina: cwb100213
  • Tip vina: Kvalitetno suho bijelo vino
  • Godina: 2020.
  • Sorta: Chardonnay, Graševina
  • Lokalitet:
  • Alkohol: 12,5 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

Najsnažniji biciklist najbolje kondicije od dvaju prethodno spomenuta, kojemu ni brdske etape ne predstavljaju nikakav problem. Iznimno žute boje sijena, puno, suho vino sa strukturom i laganim dodirom hrastovine, a opet mineralno što je provodna, prepoznatljiva karakteristika Iurisovih vina. S obzirom da je riječ o vinu sa srednjim prema jakom tijelu dobro će se sljubljivati s jakom i začinjenom hranom (jela indijske i kineske kuhinje) kao i s dobrom kobasicom, recimo, češnjovkom ili debrecinkom, a bit će podjednako dobar pratitelj tvrdim kravljim, kozjim pa i ovčjim sirevima.

Tehnološki podaci: Redovita berba s optimalnim prinosom grožđa, vinifikacija pod kontroliranim uvjetima 15 – 18 °C u čeličnim tankovima, dio chardonnaya maceriran prije prešanja u trajanju od 8 sati, zatim fermentirano u drvenim bačvama, odvojena fermentacija, prije filtracije kupažirano i punjeno.

Boja

Slamnato-žuta boja sa zelenim odsjajem, čisto, bistro, srednjeg intenziteta.

Miris

Na nosu primarno se otvara aroma dinje uz floralnost i mineralnost graševine u blendu.

Okus

Na nepcu delikatna voćnost zrelih zelenih jabuka i kruške, izvrsno izbalansirana blaga mineralnost uz glatke, niže kiseline. Suho vino srednje laganog tijela, skladno i harmonično uz mineralni karakter nudi poseban osjećaj mekoće i svježine uz glatki finiš po ispijanju.