SAUVIGNON BLANC SALTWATER - IURIS

ID vina: cwb100208
  • Tip vina: Kvalitetno suho bijelo vino
  • Godina: 2020.
  • Sorta: Sauvignon Blanc
  • Lokalitet:
  • Alkohol: 12,5 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

Druga strana medalje, naličje ili lice, brat blizanac svoga crnog para cabernet sauvignona Saltwater. U samim senzornim senzacijama pilca malo zaostaje za svojim bratom, ali samo malo! Sve je drugo tu: mineralnost, svježina, aroma bazge, izbalansirano srednje tijelo. Idealno kao aperitiv, ali i vino koje će izvrsno pratiti svu bijelu ribu, bijelu perad te tjesteninu i rižota s umacima na bazi vrhnja, a uživajući ga sa šparogama i artičokama, pod uvjetom da niste asketa, vrlo ćete se lako, htjeli to ili ne, otputiti za priviđenjem, kako je to ekspresivno svojedobno rekao Baudelaire!

Tehnološki podaci: grožđe sauvignon blanc brano je u tri etape. Defolijacija je provedena potpuna. Trideset posto ubranog grožđa macerirano je 6 sati. Petnaest posto vina fermentirano je u drvenim bačvama zapremnine 500 l od američkog i slavonskog hrasta. Odležavanje u boci 4 mjeseca.

Boja

Blijeda slamnato-žuta boja sa zelenkastim odsjajem srednjeg viskoziteta uz kristalnu čistoću i bistrinu.

Miris

Primarne arome kombiniraju vrlo intenzivne mirise cvijeta bazge s herbalnim tonovima pokošene trave i mineralnost, aromatski vrlo intenzivno, herbalno-cvjetnog karaktera.

Okus

Suho, svježe, laganog tijela, naglašenog intenziteta i koncentracije cvjetno-herbalnih aroma, izbalansirano osvježavajućim živahnim kiselinama te kraćeg završetka.

Odlično se slaže s jelima od bijele ribe, peradi, kao i tjestenine i rižota. Lijepo se sljubljuje sa zrelim i mekim sirevima.