CABERNET SAUVIGNON ICONIC - Lagena

ID vina: cwb130702 / Barcode: 3859893652035
  • Tip vina: Vrhunsko suho crveno vino
  • Godina: 2017.
  • Sorta: Cabernet Sauvignon
  • Lokalitet: Fofunka
  • Alkohol: 12,5 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

VINOGRAD
Stari vinograd na položaju Fofunka površine 1 hektara na kojem se uzgaja Cabernet Sauvignon. Tlo je dubokog profila, ilovača s udjelom silikatnih stijena. Uzgojni oblik je jednostruki guyot s manje od 5 pupova po trsu. Radi veće kvalitete grožđa i koncentracije aroma, prinosi su reducirani na prosječnih 1,2 kg po trsu.

VINIFIKACIJA
Berba obavljena ručno krajem rujna. Maceracija i fermentacija su odrađeni na kontroliranoj temperaturi 18 stupnjeva. Nakon fermentacije, vino je pretočeno na odležavanje u barrique bačve od francuskog hrasta tijekom čega je prošlo malolaktičnu fermentaciju. Nakon 14 mjeseci odležavanja punjeno je u boce i čuvano još 6 mjeseci prije puštanja u prodaju.

OPIS VINA
Vino je djelomično transparentno, jarke crvene boje s intenzivnim ljubičastim odsjajem. Naglašene su primarne arome u mirisu, floralni i voćni aspekti (ljubičice i crveno bobičasto voće,borovnice, kupine, višnja maraska). Također se osjeti i diskretna začinjenost (crni papar). Suho i srednje punog tijela s uklopljenim alkoholima (12,5%), vino je živahno i dinamično na nepcu. Svježina voćnih kiselina u balansu je sa sitnim taninom. Osim mekane teksture, bez vidljivog utjecaja školovanja u drvenim bačvama, a sa začinsko-voćnim aromatskim profilom koji će se vremenom u boci dodatno uravnotežiti. Preporučeno je uživanje u vinu odmah i tijekom 5 do 7 godina nakon berbe.

 

HRANA
Najbolje će se sljubiti s jelima od divljači, mesnim okruglicama u umaku, pečenom teletinom, pernata divljač poput fazana, svinjetine sa žara.