Vinarija Lagena

ID korisnika: w1307

Vinarija Lagena

Na istočnim obroncima Moslavine, na granici sa Slavonijom, iznad rijeke Ilove smješteni su vinogradi vinarije Lagena. Ovdje su jedni od najboljih položaja za uzgoj vinove loze u regiji Moslavina. Prvi vinogradi na tom položaju su se sadili još sredinom 19. stoljeća. Današnje vinograde njeguje peta generacija vinogradara i vinara iz obitelji Đozo, koji su svoje prve vinograde posadili 1992. godine. Nalaze se na 255 metara nadmorske visine i isključivo su južne orijentacije. Ukupna površina vinograda iznosi 6 hektara, a dominantna je autohtona sorta Moslavine – škrlet, lokalno poznat i kao ovnek žuti. Uz škrlet, uzgaja se i graševina, pinot bijeli i cabernet sauvignon.
Naziv vinarije dolazi od latinskog naziva za bocu (lagena). Lagena je mali trbušasti vrč za vino s uskim i dugačkim vratom i ručicom sa strane. Kao posuda za posluživanje i transport vina koristila se još u 4. stoljeću prije Krista u staroj Grčkoj, a tu tradiciju su nastavili i Rimljani. Lagene su nekada bile obješene o kovani klin na zidu ispred podruma, a to je bio prepoznatljiv znak da se tu prodaje vino. Oblikom podsjeća na današnji dekanter, pa vjerujemo da je lagena preteča dekantera.

Iconic
Oznaka Iconic označava najbolje od najboljeg u podrumu Lagena vinarije. Iconic vina školovana su posebno pažljivo mikrovinifikacijskim postupcima kako bi sačuvala svoje najbolje osobine i svojstva te ih dodatno produbila vremenom u boci. Za Iconic vina birano je isključivo najbolje grožđe idealne zrelosti s najboljih položaja Ilovčak i Fofunka. Dodatno je ručnom selekcijom odabrano isključivo najzdravije grožđe za školovanje u podrumu. Iconic se stvara u vinogradu, a ostvaruje u podrumu vinarije Lagena.
Obitelj Đozo
2006.
Kontinentalna Hrvatska > Moslavina > Voloder-Ivanić Grad
60 000 litara
DA
6 ha
Škrlet, Graševina, Cabernet sauvignon, Pinot bijeli