CABERNET SAUVIGNON RISERVA - Zigante

ID vina: cwb040806
  • Tip vina: Vrhunsko suho crveno vino
  • Sorta: Cabernet sauvignon
  • Lokalitet: Kostajnica - SZ Istra
  • Alkohol: 14,0 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

Već po samom nazivu vidljivo je  i preporučljivo da se u ovom vinu uživa sa vremenskim odmakom od samog otvaranja boce. Iako već mirisanjem čepa, na nosu se osjeti punoća i intezivan ugodan miris karakterističan za ovu sortu.

Vino je na oko bistre rubinske boje, kremasto, te valjanjem u čaši ostavlja lijep i upečatljiv trag na stjenci čaše.

Nakon nekog vremena provedeno u dekanteru ili u čaši vino se stabiliziralo te samim prinošenjem nosu može se osjetiti miris tamnog bobićastog voće, te miris papra koji lagano naoštrava osjetilo njuha. Usklađene mirisne arome ničime ne odvraćaju nos od čaše, dapače, potiču na nekoliko sekundi zadrške prije gutljaja.

Okus je karakterističan za sortu. Okus tamnog voća, u kojem izostaje gorčina istog, a najviše podsjeća na zrelu višnju, te ljutina papra koje ne preuzima okus već se skladno pridodaje kao u izvrsno zaćinjenom jelu. Prisutan, nenametljiv no potreban. Osjeti se i prisutost drveta, no puno manje nego što bi bilo da se radi od Gran Riservi. Ovo vino odležava u Barrique bačvama oko 6 mjeseci.

Vino je izuzetno pitko, ne preteško u toj kategoriji vina. Tanini su ugodni, nenametljivi. Iako su alkoholi malo viši, ne prodiru nasrtljivo u vino, već su elegantno implementirani. Svakako se radi o brižno spravljenom, usklađenom vinu.

Vino se preporučuje uz mesna jača jela, pečenja. Isto tako uz jela od pernate divljači. No, za ljubitelje jačih vina, kao izuzetno ugodno izbalansirano može se uživati i bez hrane, uz eventualno tamniju čokoladu, šaku propečenih lješnjaka ili nekih drugih orašastih plodova.

Temperatura serviranja: 16 - 18 °C