LIBERTAS - PZ Putniković

ID vina: cwb032501
  • Tip vina: Vrhunsko suho crveno vino
  • Godina: 2012.
  • Sorta: Plavac mali
  • Lokalitet: Mili, Ston
  • Alkohol: 14,5 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

Libertas, kao što mu samo ime govori, je čista sloboda skrivena u vinskoj boci. Libertas je vrhunsko crno suho vino sorte plavac mali. Vino je izrazite tamne rubin crvene boje. Karakterizira ga bogatstvo mirisa i okusa, te zaokruženost i elegancija u ustima. Padine na kojima se uzgaja vinova loza osunčane su 2568 sunčanih sati godišnje, zbog čega je grožđe sa ovog područja visoke kvalitete i specifičnog okusa. Zbog specifičnosti položaja i nagnutog terena svi se poslovi u vinogradu obavljaju ručno. Radi se o tipičnim položajima s vapnenačkim tlima, s dosta kamena (tlo specifične bijele boje, tzv. "mujara"). Zbog autohtonosti sorte i ekoloških uvjeta proizvodnje, potreba za zaštitom je minimalna.

Grožđe za ovo vino fermentira u inox vinifikatorima. Maceracija je 7-14 dana. Nakon fermentacije vino dozrijeva u inox tankovima 30 mjeseci. Vino nakon punjenja odležava 6 mjeseci u boci prije puštanja u prodaju.

Vino Libertas je najbolje ocijenjeno vino u dosadašnjih 25 godina održavanja Sabatine.

Godišnja proizodnja: 4500 litara.

  • šampion crnih vina na Sabatini 2015. za vino iz 2011. godine. Najbolje ocijenjeno vino ikad na navedenom natjecanju
  • zlatna medalja, Sabatina 2018., Zadružni savez Dalmacije
  • zlatna diploma, Dionizijana, Sajam GAST, Split, 2015.
  • zlatna medalja, Dubrovnik festiwine, 2015.
  • zlatna diploma, Vino u tradiciji življenja, Dubrovačko-neretvanska županija, 2011.
  • zlatna medalja, Vinum.In, 2010.
  • zlatna diploma, Dionizijana, Sajam GAST, Split, 2010.
  • zlatna diploma, Vino u tradiciji življenja, Dubrovačko-neretvanska županija, 2010.
  • zlatna diploma, Vino u tradiciji življenja, Dubrovačko-neretvanska županija, 2009.

 

Tamnije je rubin-crvene boje, izrazite sortne arome i punog okusa. Sadrži 13,5 - 15,5 % alkohola. Sklad njegovih komponenti najbolje se iskazuje uz fina jela od tamnog mesa, divljači i plave ribe. Serviranje: 16-18 °C