LIRICA - PZ Putniković

ID vina: cwb032502 / Barcode: 3859889291118
  • Tip vina: Vrhunsko suho crveno vino
  • Godina: 2017.
  • Sorta: Plavac mali
  • Lokalitet: Pelješki vinogradi u okolici mjesta Žuljana
  • Alkohol: 14,0 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

Lirica je vrhunsko crno vino sorte plavac mali. Potječe od grožđa s južnih padina mjesta Žuljana. Sa terasastih vinograda plavca malog seže pogled na maleni otok Lirica, po kojem je ovo vino dobilo ime. Vino je tamno rubin crvene boje, prekrasnih eteričnih mirisa sa crnim bobičastim voćem, prezrelom višnjom kao podlogom, te osvježavajućim notama suhe šljive. Zbog specifičnosti položaja i nagnutog terena svi se poslovi u vinogradu obavljaju ručno. Radi se o tipičnim položajima s vapnenačkim tlima, s dosta kamena (tlo specifične bijele boje, tzv.
"mujara"). Zbog autohtonosti sorte i ekoloških uvjeta proizvodnje, potreba za zaštitom je minimalna. Neki vinogradi su stariji od 50 godina i otporniji na sušu, čime se pospješuje zrioba i ekstraktnost grožđa. Grožđe se bere isključivo ručno u gajbe. Grožđe za ovo vino fermentira u inox vinifikatorima. Maceracija je 10-12 dana. Nakon fermentacije vino dozrijeva u inox tankovima 24 mjeseca. Vino nakon punjenja odležava 6 mjeseci u boci prije puštanja u prodaju.

Godišnja proizvodnja: 6500 litara

Priznanja:

· zlatna medalja, Sabatina 2017., Zadružni savez Dalmacije
· zlatna medalja, Sabatina 2016., Zadružni savez Dalmacije
· zlatna diploma, Dionizijana, Sajam GAST, Split, 2015.
· zlatna diploma, Vino u tradiciji življenja, Dubrovačko-neretvanska županija, 2011.
· zlatna diploma, Vino u tradiciji življenja, Dubrovačko-neretvanska županija, 2010.

Vino je prekrasnih eteričnih mirisa sa crnim bobičastim voćem, prezrelom višnjom kao podlogom, te osvježavajućim notama suhe šljive. Nalazi se tu i puno drugih aroma, poput tamne čokolade, duhana i grožđa plavca malog. U ustima je vješto odmjerena svježina i snaga, tanini i slasti, ekstrat i kiselina. Trajanje vina u ustima je dugo, gdje na kraju osjećamo završnu slast i čvrstoću tanina. Posjeduje dobar potencijal za dozrijevanje i čuvanje u boci.

Sadrži 12,5 - 15 % alkohola. Najbolje ga je poslužiti uz teža jela, odnosno uz specijalitete od visoke divljači i uz najbolja jela od tamnog mesa te plave ribe. Vino servirati na 18 °C.