MERLOT - IURIS

ID vina: cwb100227
  • Tip vina: Kvalitetno suho crno vino
  • Godina: 2019.
  • Sorta: Merlot 100%
  • Lokalitet:
  • Alkohol: 12,5 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

Francuska sorta čiji je polubrat cabernet sauvignon (braća su po ocu cabernet francu) jedna je od najvažnijih svjetskih crnih sorti koju često nalazimo zajedno s cabernetom u uzgoju, a samim tim i u ponudi vinarija. Zbog ranijeg dozrijevanja i dosta blagih tanina prikladan je i za sjeveroistočna hrvatska područja, o čemu svjedoči i ovaj Iurisov merlot. Vino je srednjeg tijela i naglašene voćnosti gdje se u prvom planu ističe slatkoća džema od šljiva. Ispolirani tanini rezultat su jednogodišnjeg školovanja u bačvama od hrasta lužnjaka zapremine 500 i 1200 l te dodatnih 12 mjeseci u boci.

Tehnološki podaci: Na vinovoj lozi provedena potpuna defolijacija, kasna berba, tradicionalna vinifikacija u čeličnim tankovima u trajanju od 19 dana, odležavanje u bačvama od francuskog, slavonskog i američkog hrasta minimalno 12 mjeseci, odležavanje u boci 4 mjeseca.

Boja

Intenzivne ciglasto-crvene prema rubinsko-crvenoj uz kristalnu bistrinu i čistoću te srednjeg viskoziteta.

Miris

Kroz primarne arome dominira zrelo crveno voće u smjeru crvenih šljiva, crvenog ribiza i kapsikuma, tercijarne arome: začinsko bilje, slatki korijen uz delikatnu aromu cvijeta ljubice.

Okus

Na nepcu dominira srednji intenzitet i dobra koncentracija okusa, suho, srednje punog tijela, slojevita okusa i mekane, zaobljene teksture, harmonično, zaokruženo i sočno, dugotrajnog retrookusa.

Kušajte ga uz janjetinu, goveđe odreske ili čak tunu s roštilja.