PLAVAC MALI BARRIQUE - JaVa

ID vina: cwb032702
  • Tip vina: Vrhunsko suho crveno vino
  • Godina: 2017.
  • Sorta: Plavac mali
  • Lokalitet: Pelješac
  • Alkohol: 14,5 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

U ranom listopadu, ručno beremo grožđe Plavca malog, sa ekstremnih južnih položaja gdje grožđe dobiva trostruku insolaciju (sunca, mora i kamena). Kupažiramo dva, tri, a nekada i četiri položaja da bismo obuzdali alkohol i sačuvali svježinu ovog modernog vina. Temperatura u nekim od vinograda tijekom ljeta dolazi do 45 °C! To nam ostavlja fantastičnu mogućnost da te položaje često nije potrebno uopće tretirati, ili se tretira uistinu minimalnim količinama kemijskih sredstava.

U berbu krećemo kada se parametri šećera i kiselina poklope u određenom stadiju. Prerađeno grožđe maceriramo (držimo na pokožici) 10-15 dana. Održavamo temperaturu vrenja na 20°C.

Poslije fermentacije vino pretačemo u “barrique” bačve na oko godinu dana. Bačve su načinjene od američkog hrasta koji daje mekanu vanilija senzaciju. Koristimo minimalno paljene bačve tako da dobijemo jedva prepoznatljiv utjecaj na okus, a maksimum u zaokružeosti tanina.

Strpljenje i kušanje daje nam mogućnost da u pravi trenutak odlučimo kada je vino spremno  izaći iz vinarije i doći na Vaš stol.

Plavac mali JaVa je svakako pokušaj modernog iskoraka u vinarstvu na tradicionalnom Pelješcu.

Izazov je bio ukrotiti jako južnjačko vino koje ima 15 % alk. i ekstreman ekstrakt s punim tijelom, čineći ga mekim, zaokruženim i pitkim.

Ovaj “nekonvencionalni, svilenkasti Plavac mali” odlično se slaže sa svim crvenim mesima, divljači, patkom/guskom, zrelim sirevima i ostalom jače začinjenom hranom.

Obavezno dekantiranje minimalno 30 minuta prije uživanja u vinu, na “sobnoj temperarturi” - 18-20°C