Vinarija Java Vina Pelješac

ID korisnika: w0327

Vinarija Java Vina Pelješac

O JaVa vinima..

“JaVa vina Pelješac” nastala su kao plod poznanstva dvojice ljubitelja vina od kojih je jedan enolog. Jadran i Vanja, svaki na svoj specifičan način, prvenstveno uživajući u drugačijim, modernijim, pitkijim vinima, došli su na ideju da se takva počnu i proizvoditi. Na ovaj podhvat su se odlučili više kao dokazivanje samima sebi “mi to možemo” i to baš na tradicionalnom Pelješcu, području najboljih hrvatskih crnih vina.
Moderan, suštinski i vizualno drugačiji pristup vinarstvu čini nas jedinstvenima, što možete provjeriti kušajući mekanije, pitomije, harmonične Plavce.

O Plavcu malom, velikoj sorti..

Plavac mali je “sin” dvije stare crne vinske sorte: Zinfandela/Primitiva/Kaštelanskog Crljenaka i Dobričića. Te dvije vinske sorte u evoluciji su dale “snažnog sina” – Plavac mali, koji se i dan danas naziva Kraljem Hrvatskih vina. Svakako ne bez razloga!
Odlika tog vina je snažni ekstrakt kao rezultat podneblja, niske kiseline te neukrotivi tanini. Veličina i posebnost domovine Plavca malog (Pelješac) je u tome što se na 60-tak kilometara duljine stvara toliko različitih karaktera vina s istim genetskim kodom sorte Plavac mali.