ROSE - JaVa

ID vina: cwb032704
  • Tip vina: Kvalitetno suho ružičasto vino
  • Godina: 2018.
  • Sorta: Plavac mali
  • Lokalitet: Pelješac
  • Alkohol: 12,5 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

Rose JaVa je prvo vino koje izlazi iz podruma u vinskoj godini. Ulažemo veliki napor nebismo li pronašli savršen balans između šećera, vinske kiseline i pH u grožđu, pa tako kasnije i u vinu.

Sama berba i prerada počinju rano ujutro radi visokih dnevnih temperature. Niske jutarnje temperature su jako važne, jer u rujnu temperature tijekom dana znaju biti do  40 °C, što nije pogodno za tip vina kao što je Rose JaVa.

Nakon što je grožđe (100% Plavac mali) prerađeno, držimo masulj na maceraciji nešto manje od 5 sati na ekstremno niskoj temperaturi.

U tom stadiju proizvodnje (cryo-maceracije, odnosno hladne maceracije) dobivamo arome iz pokožice (ruže, limun, cvijeće, lubenica, bazga…). Nakon maceracije odvajamo pokožicu i započinjemo fermentaciju.

Temperature fermentacije moraju uvijek biti ispod 15°C. Na taj način čuvamo arome grožđa dok traje proces fermentacije. Na taj način sačuvamo primarne aroma grožđa te dobivamo željene arome fermentacije.

Rose JaVa je suho vino, koje sadrži oko 11,0 – 11,5 vol. % alk., pH 3,3  i mekanu, osvježavajuću vinsku kiselinu oko 6 g/l.

Važno je napomenuti da grožđe dolazi iz jednog vinograda. Taj vinograd je već desecima godina uzgajan i obrađivan baš za ovakvu vrstu “netipično Pelješkog” vina.

Rose JaVa je je moderan prozračan tip vina koje se savršeno sljubljuje sa ljetnom trpezom: tjestenine, rižota, školjke i kamenice, sirova morska hrana, dimljeni losos i kavijar, te slično...

Obavezno dekantiranje, minimalno 10-15 minuta, direktno iz hladnjaka.

Temperatura serviranja: 10 C.