GAMAY - IURIS

ID vina: cwb100223
  • Tip vina: Kvalitetno poluslatko crno vino
  • Godina: 2017.
  • Sorta: Gamay
  • Lokalitet:
  • Alkohol: 12,0 %
  • Sadržaj: 0,75 lit.

Iz naše vinarije na tržište je upravo stiglo vino gamay. Sudbina crne sorte koja je proslavila regiju Beaujolais, ali, nažalost, regija nije sortu nalik je u mnogočemu sudbini Seana Conneryja koji je svojedobno proslavio lik Jamesa Bonda. Pravi teren za dokazivanje, afirmaciju, rušenje uvriježenih okusnih očekivanja, ali i rukavica bačena u lice ‘neuptitnoj’ gastroikoni jamac su da nismo napravili ‘Iurislais’, kao ni neko vino na pukom tragu našeg popularnog purtugisca, već vino koje jest mlado, svježe i lagano, ali ne želi (samo) oponašati najpoznatije i najprodavanije francusko i svjetsko mlado vino. Nestrpljenje vinoljubaca za kušanjem postaje neizdrživo!!!

Tehnološki podaci: Grožđe je brano u dvije etape. U ranijoj berbi grožđe macerirano 24 sata, pretočeno i fermentirano u čeličnom tanku. Druga berba vinificirana tradicionalnom metodom u trajanju od 9 dana i potom odležalo u drvenim bačvama zapremine 225 l od francuskog hrasta.

Boja

Čisto, bistre tamnije, duboke crvene boje s purpurnim odsjajem, vino laganijeg tijela, izraženog viskoziteta.

Miris

Zrele maline, svježe cijeđene jagode i zrele višnje maraske uz note crnog papra, blaga organska mineralnost kroz note humusa i delikatnije cvjetne nijanse ljubice.

Okus

Lagano, meko i prepuno slatkog sočnog voća i začina, harmonično s taman dostatnom kiselinom koja upotpunjuje svježinu i voćni okus, lijepo ukroćena prirodno naglašena kiselina, srednje dugi retrookus, lijepo i lako za cjelonoćno ispijanje u ženskom društvu.